vraag en antwoord

Wat is er zo bijzonder aan OPDC Utrecht?

Wij willen een school zijn waar jij je welkom voelt. We weten heel goed dat het soms niet gemakkelijk voor je was op je vorige school, en dat je misschien liever niet naar een andere school gaat. Toch gaan wij ontzettend ons best doen om samen met jou je schoolloopbaan weer op de rails te krijgen.

Kan ik op het OPDC Utrecht een diploma halen?

Iedereen volgt op het OPDC Utrecht een programma dat uiteindelijk tot een normaal diploma leidt, waarmee je gewoon terecht kan in het vervolgonderwijs of de arbeidsmarkt. Het niveau van het diploma wordt bepaald door jouw mogelijkheden.

Krijg ik op het OPDC Utrecht ook gewone vakken?

Ja, je krijgt bij ons gewone vakken, soms saai, soms leuk en soms boeiend. De inhoud van de vakken wordt bepaald door het niveau en leerjaar waar je in zit, dat is op elke school zo. Het enige verschil is dat je bij ons extra ondersteund wordt. Het doel is dat je zo snel mogelijk op de school zit waar jij succesvol kan zijn.

Hoe lang moet ik blijven op het OPDC Utrecht?

Dat verschilt per leerling. Soms is na een paar weken duidelijk met welke ondersteuning je weer terug kan naar je oude school, soms blijf je bij ons tot en met het examen. Dat hangt ervan af wat jij nodig hebt, en waar dat het beste aangeboden kan worden.

Hoe kom ik op het OPDC Utrecht?

Alleen leerlingen met een advies voor het OPDC Utrecht (medium arrangement) worden toegelaten. De school waar de leerling bij staat ingeschreven (moederschool) doet hiervoor een aanvraag bij het Loket Passend Onderwijs van het Samenwerkingsverband Sterk VO. Als de leerling nog op de basisschool zit, wordt hij eerst ingeschreven op een middelbare school naar keuze. Het Loket Passend Onderwijs toetst of de leerling voldoet aan de plaatsingscriteria. Als dit het geval is, ontvangen ouders/verzorgers een inschrijfformulier via de school van inschrijving. Als dit formulier en het leerling dossier bij het OPDC Utrecht binnen is, worden de leerling en ouders/verzorgers uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek op het OPDC Utrecht.

Wie werken er bij het OPDC Utrecht?

Net als bij elke school werken er bij ons voornamelijk docenten. Die docenten hebben er bewust voor gekozen om te werken met leerlingen met wie het op een reguliere school niet goed ging. Je hebt ook te maken met de conciƫrges, jongerenwerkers, klassenassistenten, teamleiders en directeuren. Daarnaast werken er mensen die je extra kunnen ondersteunen en begeleiden. Daar merk je niet altijd iets van, alleen als je het nodig hebt.